Logo Kennis van Sport Logo Kennis van Sport

Deskundig advies om sportaccommodaties
te realiseren, te vernieuwen en te onderhouden.

Winddoeken, een inkomstenbron

Winddoeken rond een tennisbaan zijn onmisbaar. Uiteraard moeten deze wind tegenhouden maar een ander voordeel van deze winddoeken zijn de sponsorinkomsten. Maar welke eisen worden er eigenlijk aan winddoeken gesteld en hoe sterk moet het hekwerk zijn?

Waarom een winddoek?

Het uitgangspunt voor het gebruik van winddoeken is in feite het tennisspel. Het doek haalt tot 80% van de wind weg waardoor het aangenamer tennissen is op de baan. Wanneer tennisbanen achter elkaar liggen haalt een winddoek de bewegingen van de tennissers op de andere baan uit het gezichtsveld. Dat is prettig voor het eigen tennisspel. Een winddoek staat ook wel bekend als sponsordoek of reclamedoek. Dus ook interessant voor extra inkomsten voor de vereniging.

Zijn er (reclame)voorschriften vanuit de KNLTB?

Het goede nieuws is dat reclame is toegestaan. Wanneer er een winddoek wordt opgehangen met schreeuwerige kleuren en contrasten valt de sponsor perfect op. Handig voor de sponsor… Maar niet voor de tennissers. Daarom moet een winddoek met reclame van een sponsor volgens de tennisspelregels voldoen aan de volgende voorwaarde:

Reclame en andere afbeeldingen of materiaal, geplaatst achter en aan de zijkanten van de baan zijn toegestaan, tenzij deze het zicht van de spelers belemmeren of de speelomstandigheden beïnvloeden. Bovendien mag er op geen enkele wijze reclame, afbeelding of materiaal, geplaatst aan de zijkanten van de baan wit of geel of andere lichte kleuren voorkomen die het zicht van de spelers belemmeren of de speelomstandigheden beïnvloeden.

Bovenstaande eis betekent dat een sponsordoek gemaakt moet worden zonder teveel contrasterende kleuren. Een wit sponsordoek dat fullcolour bedrukt is, komt om die reden dus niet voor. Een sponsordoek mag dus wel rondom de hele tennisbaan hangen. Alleen wanneer een vereniging een ledikanthekwerk heeft. Dus met een laag gedeelte aan de zijkant, is het ophangen van een winddoek op deze plek minder fraai en praktisch.

Wat is de ideale plek voor een winddoek?

Een reclamedoek is te verkrijgen in een aantal standaardmaten. Dit is vrij logisch te herleiden naar de afmeting van een tennisbaan. 6 meter (halve breedte speelveld), 12 meter (breedte speelveld), 18 meter (breedte speelveld inclusief uitlopen). De positie van de doeken laat zich niet moeilijk raden.

wit winddoekEen wit winddoek is hinderlijk voor de spelers, omdat het te weinig contrast geeft met de bal. Om die reden zijn groene of zwarte winddoeken gebruikelijk.

Soms worden winddoeken tot aan de grond gehangen om zoveel mogelijk wind te vangen. Voor het baanbehoud is dit echter minder gunstig want als een doek te laag hangt, droogt de toplaag minder snel door de wind en neemt de kans op algen- en mosgroei toe. Dat maakt extra onderhoud noodzakelijk. De onderzijde van winddoeken moet op 0,5 tot 1 meter van de grond hangen.

voorbeeld van verstevigd hekwerk tbv winddoekenT.V. Barendrecht heeft het hekwerk zodanig aangepast dat de kans op schade aan het hekwerk door wind in combinatie met winddoeken wordt beperkt.

Is het hekwerk geschikt voor een winddoek?

Het hekwerk waaraan winddoeken worden opgehangen dient zich daarvoor wel te lenen. In de praktijk blijkt dat hierover bij de plaatsing van hekwerk vaak niet wordt stilgestaan. Aannemers bieden doorgaans het goedkoopste hekwerk aan om een ‘werk’ binnen te halen. Vaak vervalt echter de garantie op het hekwerk wanneer er winddoeken aan worden gehangen.

Wanneer in de winter niet gespeeld wordt, is het verstandig om de winddoeken weg te halen om stormschade te voorkomen, bovendien drogen de tennisbanen dan beter.

Eisen opstellen voor aanschaf goed hekwerk

Kennis van Sport kan een betaalbare kwaliteitsomschrijving opstellen m.b.t. tot te plaatsen hekwerk. Dan wordt direct de gewenste levensduur, de sportveiligheid voor spelers en toeschouwers en kleursamenstelling voor een optimale uitstraling van het tennispark meegenomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Iwan ter Huurne06 - 234 95 778.

Meer weten? Bel ons06 - 234 95 778, dat kan ook 's avonds of in het weekend.

Diensten

Begeleiding aanleg of renovatie

 • Inventarisatie
 • Ontwerp
 • Technische uitwerking
 • Vergunningen
 • Aanbesteding onderhands t/m Europees openbaar
 • Toezicht realisatie

Beheer en onderhoud

 • Opname kwaliteit sportvelden
 • Opname kwaliteit clubhuis
 • Meerjaren onderhoudsplanning
 • Van probleem naar oplossing
 • Trainingen

Kennis van Sport

Steenbreek 17
7483 CP Haaksbergen
Nederland

+31 (0)6 234 95 778 info@kennisvansport.nl

KvK: 81427727

© Copyright 2024 Kennis van Sport