Logo Kennis van Sport Logo Kennis van Sport

Deskundig advies om sportaccommodaties
te realiseren, te vernieuwen en te onderhouden.

Tennisbanen overstromen door regen. Wat nu?

Maandag 28 juli 2014 gaat de boeken in met een nieuw neerslag record. Grote kans dus dat de tennisbanen zijn overstroomd tijdens de hevige buien. Het is verstandig hier goed mee om te gaan.

tennisbanen staan blank bron: Facebook

tennisbanen volledig onder waterbron: Facebook

Zweven van het kunstgras

Een fenomeen wat voor kan komen tijdens een stortbui is dat het kunstgras gaat zweven. Kunstgras laat zo goed water door, waardoor de constructie de hoeveelheid water niet goed kan afvoeren. De lucht die in de constructie en drainage zit wordt letterlijk naar boven geperst waardoor het kunstgras opgetild wordt. Het is aan te raden om dan rustig te wachten tot het kunstgras weer terugzakt in originele staat. Door te vroeg op de tennisbaan te lopen kan de fundatie beschadigen. Dit heeft een onregelmatige balstuit tot gevolg. Neem bij twijfel altijd eerst contact op met de tennisbaanbouwer.

Bij kunstgras komt het vernietigende effect van slibvervuiling pas maanden tot een jaar later aan het licht.

Verwijderen van vervuiling

Natuurlijk wil de vereniging de tennisbanen na een overstroming weer zo snel mogelijk bespeelbaar hebben. Goed bedoeld gaan vrijwilligers meteen aan de slag om de rotzooi op te ruimen. Toch is het verstandig om eerst de schade op te nemen wanneer de vereniging de tennisbanen huurt maar wel het wekelijks onderhoud verzorgt. Bij een verslechterde waterafvoer is achteraf niet goed aan te tonen dat de oorzaak de overstroming kan zijn. Maak foto’s als de tennisbaan blank staat en er slib de baan op spoelt. Overleg eerst met de verhuurder wie wat doet om de vervuiling te verwijderen. Voorkom hierdoor de discussie wie de kosten van eventuele professionele reiniging moet betalen. Zorg dat er geen slib achterblijft. Het slib verstopt langzaam de poriën tussen het zand. Met name wanneer er een langere periode van regen volgt zal de vervuiling in het kunstgras worden getrapt tijdens het tennisspel.

verwijderen takken en bladeren met bladblazer'Blaas de komende tijd, bij droog weer, regelmatig de fijne deeltjes van de tennisbaan'

Aanvullen van instrooizand

Met het verwijderen van de vervuiling zal ook een deel van het instrooizand meegenomen worden. Hierdoor komt de vezel van het kunstgras vrij te liggen. De kunstgrasvezel is niet meer beschermd en slijt sneller tijdens bespeling en onderhoud. Het gevolg is een kortere levensduur wat financieel nadelig is. Vul het instrooizand aan om het kunstgras goed te beschermen. Kunstgras tot 1 mm onder de top van de vezel. Kunstgras rood (smashcourt) tot 1 mm over de top van de vezel.

Meer weten? Bel ons06 - 234 95 778, dat kan ook 's avonds of in het weekend.

Diensten

Begeleiding aanleg of renovatie

 • Inventarisatie
 • Ontwerp
 • Technische uitwerking
 • Vergunningen
 • Aanbesteding onderhands t/m Europees openbaar
 • Toezicht realisatie

Beheer en onderhoud

 • Opname kwaliteit sportvelden
 • Opname kwaliteit clubhuis
 • Meerjaren onderhoudsplanning
 • Van probleem naar oplossing
 • Trainingen

Kennis van Sport

Steenbreek 17
7483 CP Haaksbergen
Nederland

+31 (0)6 234 95 778 info@kennisvansport.nl

KvK: 81427727

© Copyright 2024 Kennis van Sport