Logo Kennis van Sport Logo Kennis van Sport

Deskundig advies om sportaccommodaties
te realiseren, te vernieuwen en te onderhouden.

Bestrijding algengroei op tennisbanen

Voor veel tennisverenigingen is algengroei een terugkerend probleem waardoor de tennisbanen glad worden. Maar nog vervelender, de wachttijd na een regenbui wordt langer. Wat kan de vereniging doen om de algengroei te verminderen, of nog beter, voorkomen?

Juist in de zomer gedijen algen goed doordat de temperatuur aangenaam is en er regelmatig een bui valt. Ideale omstandigheden voor algen om snel te vermenigvuldigen. In het verleden was chemische bestrijding gebruikelijk. Chemische bestrijding is mede dankzij wetgeving al behoorlijk terug gedrongen. Maar is bestrijding van algen eigenlijk wel de juiste manier van werken?

weersvoorspelling weersiteBron: weer.nl

Algengroei is eigenlijk een gevolg van langdurig vocht in de tennisbaan waarin de alg ongestoord kan groeien. Het vocht is dus één van de oorzaken wat feitelijk bestreden moet worden. De wijze van vocht bestrijden op de tennisbaan hangt sterk af van baansoort, ligging van het tennispark en de boomsoorten rondom het park. Gravel zal in een schaduwrijk park sneller dicht kunnen groeien met algen dan kunstgras op dezelfde plek. Kunstgras kan daardoor minder onderhoud vergen in de eerste jaren. Het voordeel van gravel daarentegen is dat algen letterlijk afgeschaafd kan worden. Bij de keuze van een baansoort wordt dus bepaald welke maatregelen de vereniging moet nemen tijdens de hele levensduur van de baansoort. Dit zijn de belangrijkste (vrijwillige) onderhoudsuren ter voorkoming van algengroei. Zeker wanneer gekozen wordt voor duurzaam onderhoud waarbij bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk wordt gemeden.

Is chemische bestrijding wel verstandig? Bedenk dat spelers de tennisbal continu vast houden

Waar groeien de algen?

Op tennisparken zijn de algen doorgaans niet in het speelveld te vinden. Algen kunnen bijzonder snel groeien. Het gewicht kan dagelijks verzesvoudigen. Algen kunnen minder snel groeien wanneer het bewogen wordt. De reden waarom met name in de uitlopen en rondom bankjes mos en algen te vinden zijn. Goed en regelmatig onderhoud voorkomt het merendeel van de algengroei.

Als stelregel kunt u toepassen dat onderhoud moet compenseren daar waar niet gelopen wordt. Dit betekent ook dat wanneer in de zomervakantie of winter minder activiteit op het park is, het onderhoud intensiever moeten zijn.

Wanneer de ligging van de tennisbanen in combinatie met de conditie, bespeling en onderhoud niet optimaal is kan het te laat zijn en een dichte toplaag ontstaan. Hier kan geen water meer door en het oppervlak wordt glad. Het gevolg, onbespeelbare tennisbanen.

Alternatieve bestrijding

Als het te laat is zit er soms niks anders op dan noodmaatregelen te treffen. Geforceerde algenbestrijding. Mede door het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen zijn er veel alternatieven op de markt gekomen. Het meest bekende is zout. Zout brand mos en algen direct weg maar houdt water vast. Het zout doet feitelijk hetzelfde wat de alg doet. Afvoer van water stagneren om een optimale leefomgeving te creëren. In praktijk betekent dit dat u steeds meer zout moet gaan gebruiken = extra werk en uitgaven. Dit kan een keuze zijn. Maar het is wel goed dat u dit vooraf weet. Een ander alternatief is schoonmaakazijn. Het is erg goedkoop en duurzaam maar arbeidsintensiever dan professionele middelen. Wanneer u veel tennisbanen te onderhouden heeft of te weinig uren hebt is het niet optimaal.

zand machinaal uit kunstgras halenProfessioneel verwijderen algen

Professionele maatregelen

Daarnaast zijn er de professionele middelen. Dit is prijzig. Er zal een afweging gemaakt moeten worden of de gekozen methode onder andere tegen de levensduur opweegt. En hoe voorkomt de vereniging herhaling van de situatie na behandeling?

Algen is een gevolg wat een oorzaak heeft zoals verstening van instrooizand in een kunstgras tennisbaan of versleten gravel in de top van een gravel tennisbaan.

Elke baansoort heeft daarom een eigen manier van behandelen nodig. Bovendien is het vaak niet te laat om het tij te keren. Een goed onderhoudsplan is de basis om algen te voorkomen. In een vervelende situatie terecht komen van onbespeelbare banen wil geen enkele vereniging. Ad hoc beslissingen op dat moment zijn vaak niet de goedkoopste en beste oplossingen. Het is zonde van uw geld als de behandeling achteraf slechts voor een korte periode of niet blijkt te werken. Het vervangen van de tennisbaan kan achteraf goedkoper zijn dan de behandeling. Zover komt het niet wanneer u vooraf weet met welke maatregelen ten aanzien van baansoort, bespeling, onderhoud en afschrijving u optimale tennisbanen heeft. Wanneer u hulp nodig heeft bij het opstellen van een onderhoud- of beheerplan helpen wij u graag verder. Wij kunnen ook uw vereniging trainen in het onderhouden van tennisbanen waarbij aandacht is voor herkennen van (algen)problemen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Iwan ter Huurne06 - 234 95 778.

Meer weten? Bel ons06 - 234 95 778, dat kan ook 's avonds of in het weekend.

Diensten

Begeleiding aanleg of renovatie

 • Inventarisatie
 • Ontwerp
 • Technische uitwerking
 • Vergunningen
 • Aanbesteding onderhands t/m Europees openbaar
 • Toezicht realisatie

Beheer en onderhoud

 • Opname kwaliteit sportvelden
 • Opname kwaliteit clubhuis
 • Meerjaren onderhoudsplanning
 • Van probleem naar oplossing
 • Trainingen

Kennis van Sport

Steenbreek 17
7483 CP Haaksbergen
Nederland

+31 (0)6 234 95 778 info@kennisvansport.nl

KvK: 81427727

© Copyright 2024 Kennis van Sport