Deskundig advies om sportaccommodaties
te realiseren, te onderhouden of te vernieuwen.

De Smashcourt tennisbanen en de Tenniskids Playground zijn in gebruik genomen bij T.C. Sprenkelaar. Dankzij onze begeleiding bleef er geld over voor andere wensen van de vereniging zoals een nieuw terras, berging voor de groundsman en nieuw onderhoudsmateriaal. Dit alles binnen het gestelde budget. Wilt u weten hoe?

Wat zijn de mogelijkheden constructief?

De Canada tenn banen bij T.C. Sprenkelaar zijn in het verleden als pilotproject aangelegd (foto oude situatie). In plaats van lava is steenslag toegepast als fundatie. Dit is uiteindelijk nooit erkend en gecertificeerd. Het materiaal is wel geschikt als fundatie onder tennisbanen, maar niet toegestaan volgens de normering. Volgens de regelgeving is daarom altijd een ombouwadvies noodzakelijk wat kosten met zich meebrengt en de keuze in baansoort, nu en in de toekomst beperkt.

oude Canada Tenn banen voldeden niet meer Oude situatie: Canada Tenn, baansoort onder afschot

nieuwe roodzand kunstgrasbanen Nieuwe situatie: Zandkunstgras rood, Smashcourt

Maar er was ook nog een zeer gedateerde minibaan met oefenmuur. Bovendien waren er drie hoogtes. De Canada Tenn banen (laag), oefenmuur met minibaan (midden) en gravelbanen (hoog). De oefenmuur met minibaan hebben we laten verplaatsen om ruimte te maken voor een Tenniskids Playground (rode banen). Als oplossing hebben wij het niet genormeerde fundatiemateriaal onder de Tenniskids Playground verwerkt (foto nieuwe situatie) waardoor twee hoogtes overbleven. Onder de Smashcourtbanen hebben wij nieuwe genormeerde materialen laten aanbrengen. Hierdoor is de constructie toekomstbestendig voor elke baansoort.

Onze oplossing door slim om te gaan met gebruik van materialen kostte nog niet de helft van het in eerste instantie aangevraagde ombouwadvies. Maar wel met alle voordelen voor de toekomst.

Wat zijn de mogelijkheden reglementair?

T.C. Sprenkelaar heeft de wens om een kwalitatieve slag te maken voor de jeugdleden. Het programma van Tenniskids sluit daar goed op aan waarbij gebruik gemaakt wordt van rode banen t/m 7 jaar, oranje banen 8 t/m 11 jaar en groene banen 10-11-12 jaar. De oefenmuur met minibaan hebben we laten verplaatsen om ruimte te maken voor een Tenniskids Playground (rode banen). Een groene baan is geen probleem. De afmeting komt overeen met een ‚Äėreguliere‚Äô baan. T.C. Sprenkelaar heeft ook de wens om oranjebanen aan te bieden zodat het complete Tenniskidsprogramma aangeboden kan worden. Er was geen geld en ruimte om een oranjebaan aan te leggen. Opgeven van competitiebanen was ook geen optie. Wij hebben er voor gezorgd dat de belijning is ingesneden in de zandkunstgras rood tennisbanen (Smashcourt). Hiervoor hebben wij de dispensatie bij de KNLTB afgehandeld zodat er geen problemen ontstaan bij de inschrijving van het aantal competitieteams. Het voordeel van onze oplossing is dat de gebruikte vezel van hetzelfde type is als de rode basismat. Hierdoor is de balstuit gelijk. Bovendien is het minder zichtbaar doordat de belijning onder het instrooizand verdwijnt.

kinderen tennissen op een TennisKids oranje baan

De kinderen hoeven alleen meer de belijning schoon te vegen en er kan gespeeld worden op de permanente oranje Tenniskidsbanen.

Regie in eigen handen houden

Met bovenstaande gegevens zijn we aan de slag gegaan en hebben alles omschreven in een bestek. Vervolgens is met de aannemer (Tennistotaal) een vaste prijs afgesproken. Het voordeel van de discussie vooraf voeren is dat er geen problemen achteraf zijn. Het bestek diende immers tijdens de uitvoering als contractstuk. Alle betrokkenen weten waar die aan toe zijn.

Extra wensen

Tijdens de inventarisatie van wensen van de vereniging kwamen ook randzaken aan bod. Dit werd nu mogelijk doordat bekend was wat de ombouw van de Canada Tenn banen ging kosten. Een wens was om de overkapping op het terras af te breken omdat er weinig gebruik van werd gemaakt, maar wel veel ruimte innam. Vervolgens is het terras vergroot en opnieuw bestraat. Hierdoor is ruimte ontstaan om een tijdelijke overkapping te huren, voor wanneer het nodig is, zoals tijdens toernooien. Ook was het hoog tijd om een berging voor de groundsman en nieuw onderhoudsmateriaal aan te schaffen. De oefenmuur met minibaan die is verplaatst fungeert nu tevens als muur voor de berging. De berging is op maat gemaakt. Op deze wijze wordt ruimte bespaart en ziet het tennispark er verzorgt uit. Het voordeel is dat de extra wensen tijdens de bouw meegenomen konden worden en de vereniging in één keer klaar was met de verbouwing en direct met goed onderhoud kan starten.

oude tennisbanen en minibaan worden ontmanteld

nieuwe minibaan en inslagmuur

zijkant berging als inslagmuur

Je krijgt één kans om het voor de komende vijftien à twintig jaar goed te doen. Gebruik deze kans. Besteed tijd en aandacht aan het gehele traject.

Ons advies richting tennisverenigingen. Maak gebruik van Kennis van Sport. Dit bespaart veel geld dankzij hun kennis en het voorkomt slapeloze nachten.-John Reinders, Voorzitter commissie parkzaken T.C. Sprenkelaar-

Uw kennis op peil houden?

Wij houden u graag op de hoogte via onze nieuwsbrief, LinkedIn en Facebook.

Overige artikelen

Onderhoud en aanleg drainage onder een tennisbaan

Tennispark renoveren met beperkt budget

Waterproblemen gravel tennisbanen?

Met korte voorbereiding optimaal resultaat

Bestrijding algengroei op tennisbanen

Winddoeken, een inkomstenbron

Bespelen van kunstgras tijdens de winter

Duurzaam tennispark TC Grubbenvorst

TC Sprenkelaar maakt tennispark kindvriendelijk

Overzichtstekening tennisbaan

Tennisbanen overstromen door regen. Wat nu?

Verstening instrooizand

Hoe test u opdooi kunstgras tennisbanen?

Hoogte van een tennisnet

Voorjaarsonderhoud gravelbanen in de winter?

Vragen? Bel Iwan ter Huurne06 - 234 95 778 of Jarno Tiethoff06 - 234 95 819.

Diensten

Begeleiding aanleg of renovatie

  • Inventarisatie
  • Uitwerking
  • Toezicht realisatie

Beheer en onderhoud

  • Opname kwaliteit park
  • Meerjaren onderhoudsplanning
  • Van probleem naar oplossing
  • Trainingen

Kennis van Sport

Steenbreek 17
7483 CP Haaksbergen
+31 (0)6 234 95 778
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK: 60032413

© Copyright 2020 Kennis van Sport