Deskundig advies om sportaccommodaties
te realiseren, te onderhouden of te vernieuwen.

Op zondag 6 september 2015 vierde T.C. ‚Äėt Twiske het 50-jarig jubileum. Twee maanden eerder heeft de vereniging succesvol obligaties uitgegeven om zes nieuwe Smashcourtbanen te financieren. Kennis van Sport is ingeschakeld om het aanlegproces te begeleiden.

Vooraf verstandige keuzes maken

Er is vooraf geconstateerd dat er in een hoek te weinig zandonderbouw aanwezig was om aan de huidige normen van de KNLTB te voldoen. Daardoor is al duidelijk dat er tegen- en meevallers zullen zijn.

In het korte tijdsbestek heeft Kennis van Sport de mogelijke scenario’s met de vereniging doorgesproken.

Is aanleg van Smashcourt mogelijk met dispensatie van de KNLTB wanneer er structureel te weinig zand ligt? Wat is mogelijk om de constructie kwalitatief te verbeteren. Vanwege de tijdsdruk is gekozen om met een aannemer, waarmee de vereniging al contact had, de realisatie van de tennisbanen uit te gaan voeren. Vanuit de opgestelde scenario‚Äôs heeft de aannemer inzichtelijk gemaakt wat de kosten zullen zijn. Op basis daarvan zijn vaste verrekenprijzen bepaald, zodat tijdens de uitvoering een soort ‚Äėafvinklijst‚Äô ontstond. Tijdens de uitvoering is, in gezamenlijk overleg tussen de vereniging, aannemer en Kennis van Sport, bepaald wat uiteindelijk uitgevoerd moest worden en wat niet.

Beslissen tijdens de aanleg

Onderzoek naar de dikte van de onderlaag kon pas echt goed plaatsvinden nadat de grasmat was verwijderd. Hieruit kwam naar voren dat de onderlaag van de eerste acht meter van deze banen niet voldeed aan de eisen van de KNLTB. Hierbij wordt uitgegaan van een lava toplaag van tenminste 10 cm en een zandlaag van 39 cm met daaronder de drainage. Aangezien de zandlaag maar 30 cm was in dit deel is besloten om de veenlaag daaronder eerst tien cm af te graven en de zandlaag aan te vullen tot de gewenste hoogte. Ook wordt er om de 2 meter nieuwe drainage aangelegd in deze laag. De te dunne plekke bleken beperkt in omvang, waardoor gekozen is daar het cunet dieper uit te graven en zand aan te vullen.

Doordat vooraf de kosten al besproken waren, kon onder het genot van het zonnetje snel besloten worden wat de beste oplossing was, zowel technisch als financieel.

detailfoto oude veenlagenGrondverbetering door vervangen veenlaag met M3c zand.

Vervolgens kon op gebruikelijke wijze de realisatie verder afgerond worden. Gelijktijdig met de werkzaamheden van de aannemer heeft de vereniging zelf het pad tussen de banen verhoogd, waardoor een tribune is ontstaan.

overzichtsfoto realisatie ombouwUitvoering in vier weken tijdens de vakantieperiode: verwijderen oud kunstgras, bepalen kwaliteit constructie, verbeteren constructie, speelklaar maken Smashcourt.

Uw kennis op peil houden?

Wij houden u graag op de hoogte via onze nieuwsbrief, LinkedIn en Facebook.

Overige artikelen

Onderhoud en aanleg drainage onder een tennisbaan

Tennispark renoveren met beperkt budget

Waterproblemen gravel tennisbanen?

Met korte voorbereiding optimaal resultaat

Bestrijding algengroei op tennisbanen

Winddoeken, een inkomstenbron

Bespelen van kunstgras tijdens de winter

Duurzaam tennispark TC Grubbenvorst

TC Sprenkelaar maakt tennispark kindvriendelijk

Overzichtstekening tennisbaan

Tennisbanen overstromen door regen. Wat nu?

Verstening instrooizand

Hoe test u opdooi kunstgras tennisbanen?

Hoogte van een tennisnet

Voorjaarsonderhoud gravelbanen in de winter?

Vragen? Bel Iwan ter Huurne06 - 234 95 778 of Jarno Tiethoff06 - 234 95 819.

Diensten

Begeleiding aanleg of renovatie

  • Inventarisatie
  • Uitwerking
  • Toezicht realisatie

Beheer en onderhoud

  • Opname kwaliteit park
  • Meerjaren onderhoudsplanning
  • Van probleem naar oplossing
  • Trainingen

Kennis van Sport

Steenbreek 17
7483 CP Haaksbergen
+31 (0)6 234 95 778
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK: 60032413

© Copyright 2020 Kennis van Sport