Deskundig advies om sportaccommodaties
te realiseren, te onderhouden of te vernieuwen.

Onze ambitie? Samen met de sportverenigingen de accommodaties in Nederland verbeteren. Idealistisch? De bal ligt bij u.

Begeleiding bij aanleg en renovatie

Bij de aanleg of renovatie van tennisbanen komt veel kijken. Met de begeleiding van Kennis van Sport bent u ervan verzekerd dat u weloverwogen beslissingen neemt, de juiste vraag uitzet in de markt, de aannemer levert wat er is afgesproken en u niet teveel betaalt.

Bij de aanleg en renovatie van tennisbanen doorloopt u globaal 3 fasen:

 1. Inventarisatie: Wat willen we en wat hebben we?
 2. Uitwerking ideeën: Wat is ervoor nodig en is dat haalbaar?
 3. Realisatie: zorgen dat we krijgen wat we verwachten.

Inventarisatie

Uitwerking

Realisatie

Offerte aanvragen

Bel Iwan06 - 234 95 778

Wat willen we en wat hebben we?

Tijdens de inventarisatie staan de wensen, behoeften en mogelijkheden centraal. We voeren een technisch onderzoek uit om te kijken naar de kwaliteit, resterende levensduur en het eventuele hergebruik van onderdelen van het park. Denk hierbij aan de inrichtingsmaterialen, fundatie en onderbouw. Dit in combinatie onze persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat u na de inventarisatie een duidelijk beeld heeft van wat de vereniging wil en of delen van het huidige park daarvoor te gebruiken zijn.

Nieuwe indeling park of nieuwe accommodatie

Vaak krijgt de vereniging een ontwerp voor de (her)inrichting van het tennispark voorgeschoteld. Alles past erin. Maar is het wel de meest ideale indeling voor de vereniging? Een doordacht ontwerp biedt kansen om extra inkomsten te genereren, te besparen op exploitatiekosten en de sfeer te verhogen. Wij geven graag een second opinion waarbij we het ontwerp toetsen aan de ambitie van de vereniging. Uiteraard kunnen wij ook het complete ontwerp verzorgen.

Baansoortkeuze

Welke baansoort sluit het beste aan bij de wensen en behoeften van uw vereniging? Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • organisatie van het soort toernooien op het park
 • onderhoud in eigen beheer of uitbesteden
 • financiële situatie van de vereniging

In een persoonlijk gesprek of tijdens een ledenvergadering leggen we u graag de voor- en nadelen van de diverse baansoorten uit. Zo bent u in staat een weloverwogen beslissing te nemen. En haalt de vereniging het meeste plezier uit de tennisbanen.

Ombouwadvies of renovatieadvies

De huidige tennisbanen zijn aan vervanging toe. De mogelijkheden zijn eindeloos:

 • een andere baansoort, of toch niet?
 • is er dispensatie vanuit de KNLTB mogelijk?
 • alleen de tennisbanen vervangen of ook de aanverwante zaken?
 • materialen hergebruiken of nieuwe materialen aanvoeren?

Wij houden tijdens het opstellen van het ombouwadvies rekening met de (on)mogelijkheden van het tennispark en wensen van de vereniging. Indien nodig vullen we dit aan met een geotechnisch en of milieukundig onderzoek. Zo dient het ombouwadvies als basis voor het opstellen van de bestekvoorwaarden en geeft het een goede inschatting van de totaalkosten van de renovatie.

Offerte aanvragen

Bel Iwan06 - 234 95 778

Wat is er voor nodig en hoe is dat haalbaar?

U heeft een goed beeld van wat de vereniging wil en de technische staat van het park. Nu is het tijd om de ideeën om te zetten naar concrete plannen. Wat is ervoor nodig om dit te realiseren? De keuze van baansoort is één van de belangrijkste beslissingen bij de aanleg van tennisbanen. Niet alleen vanwege de speeleigenschappen en levensduur, maar ook omdat het van invloed is op de mate van onderhoud en het organiseren van toernooien. Als alles duidelijk is, helpen wij bij het opstellen van het bestek en de vraag richting de markt (aanbesteding).

Samen zorgen we ervoor dat de plannen concreet, haalbaar en gefundeerd zijn.

Plan van aanpak

De meeste tennisparken blijven tijdens de aanleg of renovatie van de tennisbanen open voor de leden. Dit kan prima. Maar, het is wel belangrijk om:

 • de veiligheid te waarborgen
 • overzicht te houden
 • overlast voor zowel de leden als de directe omgeving te beperken

Voor een soepel verloop van de bouw is het verder raadzaam te kijken naar welke periode het meest geschikt is om de baansoort aan te leggen. En hoe de werkzaamheden het beste op elkaar af te stemmen zijn. Wij stellen graag een plan van aanpak voor u op.

Bestekvoorwaarden

Zonder duidelijk bestek, loopt u het risico dat u niet de kwaliteit krijgt die uw vereniging voor ogen heeft. Of dat u appels met peren gaat vergelijken tijdens het offertetraject. Of achteraf te maken krijgt met meerwerk. Wij stellen graag samen met u de bestekvoorwaarden op. Zo bent u ervan verzekerd dat de:

 • wensen van de vereniging leidend zijn
 • er geen discussie kan ontstaan over de gemaakte afspraken
 • de opdracht binnen het gestelde budget blijft

Offertevergelijk

Bent u het offertetraject ingegaan zonder duidelijk bestek? Geen probleem, wij beoordelen en vergelijken de offertes graag. Wij letten onder meer op de volgende punten:

 • zitten alle noodzakelijke werkzaamheden die verwacht mogen worden in de offerte?
 • hoe zijn de werkzaamheden omschreven en zijn daar risico's aan verbonden?
 • is de laagste prijs de gunstigste aanbieding?

Voorkom (financiële) discussies achteraf door vooraf te toetsen of de offerte compleet is en conform afspraken.

Offerte aanvragen

Bel Iwan06 - 234 95 778

Zorgen dat we krijgen wat we verwachten

Ook als u een aannemer geselecteerd heeft op basis van een offerte met bestek is het belangrijk regelmatig te controleren of u krijgt wat er is afgesproken. Een keuringsinstantie toetst immers alleen op materiaal- en sporttechnische eigenschappen. Niet op de kwaliteit en levensduur van de constructie.

Samen maken we het verschil tussen een baan die aan de minimale eisen voldoet en een baan waarop jarenlang uitstekend te spelen is.

Toezicht

De aannemer gaat aan de slag. Hoe zorgt u ervoor dat u straks de kwaliteit krijgt die u verwacht? Een keuringsinstantie toetst immers alleen op materiaal- en sporttechnische eigenschappen. Niet op de kwaliteit en levensduur van de constructie. Wij wel. Wij kunnen het hele traject begeleiden of tussentijdse controles uitvoeren.

Projecten

Renovatie gravelbanen LTV Kessel

Renovatie gravelbanen TC Pagnevaart

Renovatie Altec fase II (drie kunstgrasbanen)

Begeleiding bij beheer & onderhoud

Het tennispark is in goede staat opgeleverd. Nu is het aan de vereniging om ervoor te zorgen dat de conditie van de banen en het clubhuis optimaal blijven. Met goed onderhoud bespaart u immers op werkuren, versnelde afschrijving en dure revitalisaties. Wij helpen u onder meer bij het opstellen van een onderhoudsplan, begeleiding tijdens het jaarlijks onderhoud en opleiding van de groundsman om het wekelijks onderhoud snel en effectief uit te voeren.

Tijdens de gebruiksfase kunnen we u ondersteunen bij:

 1. Beheer & onderhoud: Hoe zorgen we er voor dat het park in goede staat blijft?
 2. Trainingen: Met de juiste kennis maakt u van een normaal park een fantastisch park

Beheer & onderhoud

Trainingen

Offerte aanvragen

Bel Iwan06 - 234 95 778

Hoe zorgen we dat het tennispark in goede staat blijft?

Kwaliteitsopname

De tennisbanen en het clubhuis zijn de grootste posten op de begroting. Het is alleen mogelijk om realistische meerjarenbegrotingen te maken, als de vereniging weet wat de staat van onderhoud en resterende levensduur is. Met een kwaliteitsopname geven wij de vereniging graag inzicht in de huidige kwaliteit van de accommodatie. Tevens doen wij verbetervoorstellen en geven we praktische tips en adviezen.

Meerjaren onderhoudsplanning

Met de kwaliteitsopname als basis en onze kennis met betrekking tot de realistische levensduur van banen en clubhuis, het benodigde onderhoud en daarbij behorende kosten, wordt een haalbaar plan opgesteld om de banen en het clubhuis zelf of door derden in goede staat te houden. Met het meerjaren onderhoudsplan is helder welke werkzaamheden er de komende jaren uitgevoerd moeten worden en hoeveel financiële middelen hierbij nodig zijn.

Van probleem naar oplossing

Ondanks alle goede zorgen en onderhoud aan de banen kan het voorkomen dat er een probleem op de baan ontstaat. Om te voorkomen dat u met uw handen in het haar staat, doen wij ter plekke een beknopte opname van de situatie, waarna wij dit helder met u bespreken. Eventueel volgt een kort verslag per mail.

Ook als u simpelweg een klankbord nodig heeft, kunt u ons gerust bellen of mailen. Wij stellen onze kennis graag beschikbaar aan u.

Offerte aanvragen

Bel Iwan06 - 234 95 778

Vrijwilligers maken het verschil. Zeker als ze het werk professioneel uitvoeren. Hiervoor is de juiste kennis nodig. En die is nu voorhanden.

Met de juiste kennis maakt u zelf het verschil tussen een normaal park en een fantastisch park.

Training parkcommissie

Op uw tennisaccommodatie kunnen wij een training voor de parkcommissie verzorgen. De training is bedoeld om de (nieuwe) parkcommissie wegwijs te maken in het onderhoud van uw tennisbanen. In een dagdeel komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Introductie gravel of kunstgras
 • Tips voor een lekker bespeelbare baan
 • Benodigd onderhoud om de baan in conditie te krijgen en te houden

Na de theorie gaan we aan de slag op de tennisbaan met het eigen materieel van de vereniging. Daar wordt u getoond hoe u de banen met het eigen materieel het beste kunt onderhouden.

Met goed onderhoud bespaart u op werkuren en versnelde afschrijving. U wint qua spelplezier en verkort de wachttijd na regen.

Cursus onderhoud gravelbanen

Gravelbanen zijn bij uitstek geschikt om door de vereniging zelf te worden onderhouden. Hoe u dit effectief doet? Dat leert u tijdens de cursus gravelonderhoud.

De cursus bestaat uit een theoretisch en praktisch deel. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Introductie gravel
 • Normen waar een gravelbaan aan moet voldoen (reglementen)
 • Extra eisen voor een lekker bespeelbare baan
 • Soorten onderhoud om de baan in conditie te krijgen en te houden
 • Te gebruiken methoden en materieel om het onderhoud effectief uit te voeren

Uiteraard onderbouwen wij de theorie met praktijkvoorbeelden. Ook gaan we aan de slag op de gravelbaan. Daar krijgt u handvatten om praktische problemen op te lossen, zoals het repareren van de belijning en het verwijderen van waterplassen.

Opleiding groundsman

Tijdens de 4-daagse opleiding gaan we aan de slag met alle aspecten van het onderhoud. Deelnemers krijgen eerst een theoretische basis waarna een zeer ervaren groundsman het geleerde in de praktijk laat zien. Daarnaast voeren de deelnemers onder begeleiding en zelfstandig opdrachten uit. Zo krijgen de deelnemers kennis, voorbeelden, praktijkervaring en feedback. Bovendien kunnen de deelnemers tot een jaar na de training gebruik maken van de telefonische helpdeskservice.

Inhoud training:

 • Gravel, wat is het precies?
 • Eisen waaraan een gravelbaan moet voldoen (reglementen en spelplezier)
 • Soorten onderhoud (jaarlijks onderhoud, wekelijks onderhoud)
 • Beschikbare methoden om het onderhoud uit te voeren
 • Benodigd materieel
 • Werkschema’s
 • Bijzondere omstandigheden
 • Veiligheid

Deze opleiding wordt gegeven aan twee tot maximaal vier personen, waardoor de persoonlijke begeleiding optimaal is.

Meer weten? Bel ons06 - 234 95 778, dat kan ook 's avonds of in het weekend.

Diensten

Begeleiding aanleg of renovatie

 • Inventarisatie
 • Ontwerp
 • Uitwerking
 • Toezicht realisatie

Beheer en onderhoud

 • Opname kwaliteit park
 • Meerjaren onderhoudsplanning
 • Van probleem naar oplossing
 • Trainingen

Kennis van Sport

Steenbreek 17
7483 CP Haaksbergen
+31 (0)6 234 95 778
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK: 81427727

© Copyright 2021 Kennis van Sport